Cercador d’indicadors
ESTAT DE SALUT
ESTILS DE VIDA
FACTORS SOCIOECONÒMICS
MEDI AMBIENT I SALUT
DESENVOLUPAMENT PERSONAL
MEDI AMBIENT I SALUT
Factors ambientals que poden determinar la salut de les persones
MEDI I ENTORN
AIGUA I SANEJAMENT
TRANSPORT I MOBILITAT
QUALITAT DE L'AIRE
QUALITAT DE L'AIRE
Concentració d'ozó (O₃) a la demarcació de Girona
Millora
L'ozó (O3) és un gas que es troba de manera natural a les capes altes de l'atmosfera (estratosfera), que ens protegeix dels raigs ultraviolats, però quan es forma a prop de la superfície terrestre per la reacció de la llum solar amb altres contaminants, com ara els òxid de nitrogen (NOx) i els compostos orgànics volàtils (COV), que provenen principalment de la combustió de combustibles fòssils i de l’activitat industrial, pot tenir efectes negatius per a la salut humana i per al medi ambient.
L’exposició a l’ozó pot afectar especialment els grups vulnerables com nens, persones grans, persones amb malalties respiratòries i aquelles amb afeccions cardiovasculars. La inhalació d’ozó pot causar irritació a les vies respiratòries, reduir la funció pulmonar, agreujar l’asma i contribuir a la incidència de malalties respiratòries. També pot provocar inflamació dels teixits pulmonars, augmentar el risc de malalties cardiovasculars i, en exposicions prolongades, contribuir a la mortalitat prematura.
L'Observatori fa un seguiment de les concentracions d’ozó a la demarcació de Girona per monitoritzar la qualitat de l’aire i els possibles impactes sobre la salut de la població a través de mostrar les mesures del percentil 93,2 (dels valors màxims diaris de la mitjana mòbil de 8 hores) d’ozó (26è dia), i que representa el valor per sota del qual es troba el 93,2% de les dades màximes diàries.
Aquest indicador ens permet:
• Identificar les zones amb majors nivells d'ozó i, per tant, amb un risc més elevat per a la salut.
• Analitzar les tendències al llarg del temps per veure si la qualitat de l'aire millora o empitjora.
• Comparar la situació de la demarcació de Girona amb altres zones i amb els valors límit establerts per la normativa i les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
• Dissenyar i implementar polítiques de millora de la qualitat de l'aire i de protecció de la salut pública.